Open VLD

Actua en Eddie

Vliegtuigcrash in Brussegem!

29/05/2017

Onthulling van een monument ter nagedachtenis van de vliegtuigcrash van 3 juni 1942 te Linthout-Brussegem.
In de nacht van 2 op 3 juni 1942 stortte in de velden van het gehucht Linthout in Brussegem een Britse bommenwerper neer. Die was, nadat hij een bombardement had uitgevoerd om de Duitse oorlogsindustrie een slag toe te dienen, neergeschoten door een nachtjager.
De inzittenden, vijf jonge Britse soldaten van de Royal Air Force, kwamen hierbij allen om het leven.
Ter nagedachtenis van dit dramatisch oorlogsincident richtte het gemeentebestuur in samenwerking met de Kring Oud-soldaten, de Vriendenkring Oud-soldaten Peizegem, de Nationale Strijdersbond Afdeling Brussegem en Heemkring Soetendaelle op het pleintje gelegen in de Bollestraat, tegenover ‘Havana Club’, een bescheiden monument op.
Dit monument wordt onthuld op vrijdag 2 juni 2017, 75 jaar na de feiten dus. Tegelijk wordt het boek waarin auteur Jan Willems, die eerder al de geschiedenis van Brussegem te boek stelde, het relaas brengt van zijn diepgaand onderzoek naar de omstandigheden van deze dodelijke crash en diegenen die er bij betrokken waren, aan de pers en het publiek voorgesteld.
Na het academisch gedeelte, dat start om 19 uur, biedt het gemeentebestuur de aanwezigen een drankje en een hapje aan.
Iedereen die geïnteresseerd is in deze materie wordt van harte uitgenodigd op deze herdenkingsplechtigheid.
Het boek ‘Vliegtuigcrash te Linthout 03 juni 1942’ (80 blz.) kost 20 euro, waarvan 2 euro wordt overgemaakt aan het Kinderkankerfonds. Het kan besteld worden bij de auteur, janwillems@telenet.be of telefonisch via 052/37.36.47. Gelegenheid om het boek aan te kopen is er uiteraard ook tijdens de inhuldigingsplechtigheid van het herdenkingsmonument.
Op zaterdag 10 juni is er van 10 tot 14 uur een verkoopstand in de Gemeenschapslokalen aan het Brussegemkerkplein te Brussegem, waar Jan Willems zal aanwezig zijn.

Vliegtuigcrash in Brussegem!
Groen gemeentehuis!

27/05/2017

Toen ik zes jaar geleden zei dat ons grijs gemeentehuis moest worden aangepakt, dacht iedereen dat het zou geschilderd worden. Niets was minder waar: de groene ploeg van de technische dienst heeft 4 'wilde wingerds' geplant en zie op de foto het resultaat!
De wilde wingerds hebben hun werk gedaan als klimplant. Een 'kleine realisatie' , maar toch eentje waar ik fier op ben.
Oh ja , Groen zal wel zeggen dat het 'dank zij hun is', maar wie gelooft dit (nog)?

Groen gemeentehuis!
Maggie kiest voor Spelt!

26/05/2017

Afgelopen zondagnamiddag bracht Minister Maggie De Block een bezoek aan de Opentuindag van de Tuinbouwschool in Peizegem. De minister was uitgenodigd om het SPELT-project officieel te komen openen. Eerst stond er een uitgebreide rondleiding op het programma, waarbij verschillende leerlingen een woordje uitleg gaven over hun eindproef, zowel in de verschillende labo’s (fysica, chemie en biotechniek) als buiten in de serres en de prachtige tuin. Daarna volgde op een akker buiten de school het officiële gedeelte, de opening van het SPELT-project. Directeur Dirk Legroux:
”Onze samenleving evolueert razendsnel, vandaar de nood aan een geactualiseerde inhoudelijke aanpak in het onderwijs waarbij de leerling centraal staat. Door de globalisering en technische revolutie worden er vandaag andere eisen gesteld aan afstuderende jongeren, de zogenaamde competenties van de 21ste eeuw: probleemoplossend denken, doelgericht/kritisch omgaan met informatie (mediawijsheid), sociaalvaardig (burgerzin), creatief & innovatief (ondernemerschap). De Tuinbouwschool is een unieke kwaliteitsvolle TSO & BSO school. In het kader van de hedendaagse onderwijsontwikkelingen willen we met projecten zoals het SPELT-project het zogenaamde watervalsysteem terugdringen, de tussenschotten ASO, TSO en BSO verwijderen en zo de sociale segregatie wegwerken. Absolute prioriteit daarbij is om de betrokkenheid van de ouders te vergroten. De optie STEM kan daarbij helpen, STEM (Science,Technology, Engineering, Mathematics) is “het nieuwe Latijn” of “de technische humaniora”, we zijn er vorig jaar als één van de eerste Tuinbouwscholen in Vlaanderen mee gestart. Het SPELT-project is een heel mooi voorbeeld van projectmatig werken, zoveel mogelijk leerlingen erbij betrekken, de competenties van de 21ste eeuw indachtig. Eerst werd het spelt-proces in kaart gebracht en dan verdeeld over een aantal vakken in verschillende klassen. Samengevat omvat dit SPELT-project 42 pedagogische invullingen, graadsoverschrijdend (1ste, 2de en 3de graad), afdelingsoverschrijdend (TSO & BSO) en richtingsoverschrijdend (Bio, Plant & Dier). Maar liefst 14 klassen werken er aan mee, in 14 verschillende vakken, met 17 leerkrachten. Een modern voorbeeld van onderwijs in de 21ste eeuw. Uiteraard is het de bedoeling om met de leerlingen speltmeel te gaan maken en speltbrood te bakken, onze afdeling Biotechniek zal zelfs speltbier gaan brouwen.”
Na het officiële gedeelte volgde dan nog een demonstratie van oud-leerling Timoty Fisser, winnaar van de prestigieuze TSO-trofee Rotary Club Meise-Bouchout in 2016. Timoty toonde hoe drones vandaag reeds worden toegepast in de land- en tuinbouw, waarbij akkers vanuit de lucht op basis van GPS-coördinaten worden geïnspecteerd en de bekomen informatie dan wordt gebruikt om het rendement van de teelt te verhogen. Tijdens een korte receptie met spelthapje en speltbier genoot Minister De Block zichtbaar van deze feestelijke en meer dan geslaagde Opentuindag, samen met een aantal andere genodigen van de Inrichtende Macht.

Maggie kiest voor Spelt!
Diamant voor Jozef en Solange!

23/05/2017

Het college van Merchtem mocht Jozef en Solange feliciteren met hun 60 jaar huwelijk. Het koppel woont heel hun leven op de Kouter (op de grens Peizegem -Merchtem). Jozef deed de administratie in de voormalige melkerij 'Lactovita' op de Reedijk. Solange heeft een zangcarrière achter de rug. Vandaag houden ze zich intens bezig met tuinieren en het zangkoor van Peizegem.

Diamant voor Jozef en Solange!
Diamant voor Jozef en Solange!

23/05/2017

Het college van Merchtem mocht Jozef en Solange feliciteren met hun 60 jaar huwelijk. Het koppel woont heel hun leven op de Kouter (op de grens Peizegem -Merchtem). Jozef deed de administratie in de voormalige melkerij 'Lactovita' op de Reedijk. Solange heeft een zangcarrière achter de rug. Vandaag houden ze zich intens bezig met tuinieren en het zangkoor van Peizegem.

Diamant voor Jozef en Solange!
Ten Bos en De Plataan barsten uit de voegen.

20/05/2017

Het college heeft aan de directeurs van de beide gemeentescholen gevraagd om een studie te maken van hoe het leerlingenaantal zal stijgen in de komende twintig jaar, zich baserend op de woningen die er dra worden gebouwd en de natuurlijke bevolkingsaangroei. We voelen met de ellebogen dat de tijd rijp is om aan een uitbreiding van beide campussen te werken. Om geen subsidies te mislopen zal dit jaar nog een aanvraag gebeuren bij de subsidiërende overheid. (nvdr: in 2000 'vergat' toenmalig schepen van onderwijs Heyvaert een subsidie van maar liefst 1.5 miljoen euro aan te vragen...).
UZoals het een goede huisvader (en burgemeester) betaamt, hou ik jullie op de hoogte.

Ten Bos en De Plataan barsten uit de voegen.
Bordjes naar Liisterbespark.

19/05/2017

Er zijn weinige gemeenten met een mooi park dat aanleunt aan de kern dan onze gemeente. Om te genieten van een oase van rust kan je terecht in het Lijsterbespark, gelegen op het einde van de insprong van de Gasthuisstraat, thv de ganse OCMW -site. Om ons park nog beter kenbaar te maken willen we graag elke Merchtemnaar en niet Merchtemnaar leiden naar het Lijsterbespark via nieuwe wegwijzers. Binnenkort kan elke wandeling een ommetje krijgen langs dir prachtig domein.

Bordjes naar Liisterbespark.
Nieuwe combi voor AMOW.

17/05/2017

Onze politie gaat een nieuwe politiecombi aankopen. Er is een bedrag van 60.000 euro voorzien. De ouwe van 19 jaar oud zal aan de brandweer worden geschonken om op te oefenen.

Nieuwe combi voor AMOW.
G-voetbal krijgt 500 euro van Unizo Wolvertem!

16/05/2017

Tijdens de eerste training van de G-voetballers van Hoger Op Wolvertem-Merchtem, kwal Unizo Wolvertem langs met een cheque van 500 euro.
Unizo- Voorzitter Bruno Baudewyns en Raphaël Philips overhandigeden aan de voorzitter van het G-voetbal, Eddie De Block, en bestuursleden Cris Lion, Bert Landerloo (tevens speler) en Kristiaan Becque graag 500 euro, opbrengst van de winterhappening.
Hoger Op was uiteraard zeer vereerd. De tweede trainig vindt plaats op de terreinen 'Den Dooren' in Merchtem op Vaderdag, 11 juni ek.

G-voetbal krijgt 500 euro van Unizo Wolvertem!
Gemeentelijke plantenbak, beplant door buurtbewoner!

15/05/2017

Het college heeft de vraag van een inwoner op de Langesteenweg 'Mag ik de plantenbak zelf beplanten?' positief beantwoord. Binnenkort start er op de Langesteenweg 35, een interieurinrichtingszaak. De uitbater heeft gevraagd om de plantenbak voor de deur te mogen beplanten met planten naar eigen keuze. Ook het onderhoud wil hij voorzien.
Het college vindt dit een mooi initiatief en heeft de goedkeuring gegeven. Hopelijk werkt dit project aanstekelijk voor andere bewoners met een plantenbak voor de woning...

Gemeentelijke plantenbak, beplant door buurtbewoner!

Top