Open VLD

Actua en Eddie

Stappentellen!

9/12/2017

Net al in 2016 organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s in 2018 de 10.000- stappenclash. Want 10.000 stappen per dag is optimaal voor de gezondheid (8.000 voor 65+’ers). In 2016 eindigde Merchtem op de 7e plaats van de 110 deelnemende gemeenten, mede dankzij de actieve inzet van het gemeente- en OCMWpersoneel.
Tijdens de stappenclash (mei 2018) nemen Vlaamse steden en gemeenten het opnieuw tegen elkaar op. Wie na een maand met zijn inwoners de meeste stappen heeft gezet, mag zichzelf een jaar lang ‘de Actiefste stad of gemeente van Vlaanderen’ noemen.
Het college juicht een deelname aan deze stappenclash heel hard toe. Dit project kan worden uitgewerkt naar analogie van de vorige editie.

Stappentellen!
Bijkomende parking...

8/12/2017

Het college heeft beslist om een parking voor bromfietsen in de Nieuwstraat ter hoogte van huisnummer 17 te creëren. Een 'verloren' plekje dat nuttig kan worden besteed.

Bijkomende parking...
Merchtem STRAFSTE gemeente in Vlaams Brabant.

7/12/2017

Het verdict van de Grote gemeente-test van het Nieuwsblad is gevallen. Merchtem is de beste gemeente om te wonen in de provincie Vlaams Brabant. Met een 13de plaats op 308 Vlaamse gemeenten zijn we terecht fier.
Dit resultaat is te danken aan een goed en sterk gemeentebestuur met bekwaam en vriendelijk personeel, maar bovenal door tevreden en fiere inwoners. Bedankt aan allen die er hebben voor gezorgd dat we bovenaan de ladder mogen prijken!

Merchtem STRAFSTE gemeente in Vlaams Brabant.
Ginder Ale verlicht.

6/12/2017

Er wordt een nieuwe verlichtingspaal geplaatst op de hoek Kattestraat - Langensteenweg. Eandis gaat de werken uitvoeren voor 1000 euro.

Ginder Ale verlicht.
Sint op bezoek bij G voetballers.

5/12/2017

Vorige weekend kwamen de Sint en zijn pieten langs bij de G voetballers van KHO Wolvertem Merchtem. De G voetballers hadden allen een goed rapport in het boek van de Sint en kregen een mooi geschenkje overhandigd door de Pieten. De hulppieten speelden samen met de G ploeg een leuke match. Een mooi moment voor deze jongens en meisjes, inmiddels reeds met 15 spelers!

Sint op bezoek bij G voetballers.
Verkoop en vervoer van vuurwerk.

4/12/2017

De eindejaarsfeesten vormen elk jaar een hoogtepunt voor de verkoop, het vervoer en de opslag van vuurwerk.

Belangrijk hierbij is dat iedereen die vuurwerk verkoopt over een vergunning tot de opslag van vuurwerk moet beschikken. Zonder vergunning is de verkoop illegaal en zal de politie alle vuurwerk in beslag nemen. Uiteraard gaat dit gepaard met een boete.

Particulieren mogen vuurwerk aankopen en vervoeren op voorwaarde dat het gaat om vuurwerk voor persoonlijk gebruik naar aard en hoeveelheid. 
 
 

Gebruik van vuurwerk.

 

Bij de eindejaarfeesten gaat het om feestvuurwerk. Dit is klein vuurwerk dat aan particulieren mag verkocht worden en waarvan het afsteken onder de verantwoordelijkheid valt van de particulier die het afsteekt.

Het afsteken van vuurwerk behoort tot de openbare veiligheid dat bijgevolg is toebedeeld aan het gemeentebestuur op wiens grondgebied het wordt ontstoken.

De beteugeling is geregeld door de Gemeentelijke Administratieve Sanctie.

 

 

Verkoop en vervoer van vuurwerk.
PREVENTIETIPS voor VEILIGE eindejaarsfeesten.

3/12/2017

Brandpreventie voor de kerstboom en kerstversiering
• Heb je liever een echte kerstboom? Koop dan liefst een exemplaar met wortel. Geef de boom ook regelmatig water, zodat de boom niet uitdroogt en het brandgevaar verkleint.
• Hang geen brandbare spullen in de kerstboom (bvb. papieren versieringen).
• Gebruik geen haarlak of kunstsneeuw in een ‘echte’ kerstboom.
• Plaats nooit echte kaarsjes in de boom of in de buurt van een boom.
• Zet de kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen.
• Controleer de bedrading van de kerstboomverlichting op beschadigingen.
• Gebruik liever LED-verlichting: ze geeft minder warmte af en verbruikt bovendien minder.
• Doe de verlichting uit als je gaat slapen of het huis verlaat.
• Hang geen brandbare slingers of takken aan de muur of het plafond.

Kaarsen: hou het gezellig én veilig
• Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
• Gebruik nooit een kandelaar die gemaakt is van brandbaar materiaal zoals hout of plastic.
• Steek de kaarsen in een kerststukje liefst niet aan, of laat ze niet te ver opbranden.
• Laat kinderen nooit alleen met brandende kaarsen. Ook niet voor heel even.
• Plaats kaarsen of theelichtjes op een plek neer die je altijd kan zien. Zet ze niet in de buurt van brandbare voorwerpen zoals de gordijnen.

Fondue en gourmet
• Gebruik liefst een elektrisch toesstel voor fondue of gourmet. Plaats dit zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over de draad struikelen en het fonduestel meesleuren.
• Gebruik je brandspiritus? Vul dan nooit de brander in nabijheid van vuur. Wacht tot deze helemaal is afgekoeld en vul niet bij op tafel.
• Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een onbrandbare ondergrond staat.
• Leg een blusdeken klaar zodat je een beginnende brand onmiddellijk kunt blussen.
• Gooi nooit water op brandende toestellen. Dit kan een steekvlam veroorzaken.

Vuurwerk: laat je vuur niet het werk van de brandweer worden
• Koop enkel vuurwerk met een gebruiksaanwijzing in je taal en lees ze vooraf.
• Gebruik nooit lucifers of een aansteker, maar gebruik een sigaret of een aansteeklont.
• Gaat je vuurwerk niet af? Steek een ‘weigeraar’ dan niet opnieuw aan, ook niet ’s anderendaags.
• Steek vuurwerk af op een veilige plaats, houd voldoende afstand van mensen, huizen, auto’s enz.
• Koop liever geen voetzoekers. Het gedrag van dit vuurwerk is onvoorspelbaar en dus gevaarlijk. Kies liever siervuurwerk.
• Zoek een nuchtere ‘Bob’ om het vuurwerk aan te steken.

Voer bij brand het evacuatieplan uit en bel 112. Als de rook het zicht niet belemmert, kan je 1 bluspoging wagen. Vlucht tijdig!

PREVENTIETIPS voor VEILIGE eindejaarsfeesten.
Zonnebril

2/12/2017

Het college heeft beslist om als geschenkje voor de kinderjaarmarkten een flashy zonnebril te geven.

Zonnebril
De Bouchées komen naar kermis.

29/11/2017

Het college heeft beslist dat 'De Bouchées' komen optreden om Merchtem kermis. Alweer een schot in de roos als voorprogramma van Coockies and cream.

De Bouchées komen naar kermis.
Rookmelders

28/11/2017

In 2020 worden rookmelders verplicht voor alle woningen in Vlaanderen. Daarom biedt Stichting Brandwonden aan gemeentebesturen de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de inwoners de kans te geven een degelijke rookmelder aan een gunstige prijs aan te schaffen. De Stichting biedt aan de gemeenten een systeem van consignatie aan, waarbij de gemeente geen investering moet doen om de rookmelders aan te schaffen. In systeem van consignatie levert Stichting Brandwonden het gewenste aantal rookmelders, in een aantrekkelijke toogdisplay. Op het einde van de campagne levert de gemeente de niet verkochte exemplaren af en betaalt zij uitsluitend de verkochte exemplaren. De rookmelders worden geleverd per 20 exemplaren, en worden te koop aangeboden aan de burgers aan 16 euro per stuk. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel van de Stichting. Het college wenst deel te nemen. Info volgt.

Rookmelders

Top